Shebar Windstone – Aktivistkinja oslobodilačkih pokreta od osnovne škole do dan danas

Kategorija: Vesti / Datum: септембар 24, 2016

1

Petnaest godina ima želju da dodje u Beograd da upozna feministkinje i lezbejke iz ovog kraja – Shebar Windstone je ovog leta tu želju ispunila. Tu je među nama, vesela i puna znanja i pitanja.

Evo šta je karakteristično za našu Shebar Windstone: Pre svega da je sama sebi izabrala ime. Ime koje znači Medvedica od vetra i od kamena. Biranje ličnog imena je bio oblik slobodne volje buntovne devojke koja tim činom simbolički ukida moć svoje ’konzervativne rasističke porodice’ i prekida vezu ’krvi i tla’.

Izmedju ostalog dok je bila u osnovnoj školi i pripremala se za televizijsku diskusiju oko cenzure čitala je knjige Henri Millera, koji je tada bio pojam slobode govora sa svojim otvoreno seksualnim knjigama Sexus, Plexus… itd. Kada joj je pronašao ove knjige, otac ih je sve spalio! Shebar je tada bila očajna, a kasnije kada je postala feministkinja rekla je da kad je bila klinka nije znala koliko su te knjige seksističke, da jeste – ‘spalila bih ih sama!’ Serija represije porodice je bila kontinuirana, sve do njene 14. godine, kada su je strpali u totalnu instituciju – ludnicu, jer nisu znali na koji drugi način da je 1965. spreče da ide na SLOBODNO LETO (Freedom Summer) [1] – celoletnje političko druženje sa hiljade ljudi u cilju ’borbe protiv rasizma, segregacije i nasilje u svim aspektima života’.

Dakle ogromna nepravda se već dogodila: snage porodice u savezništvu sa državom da osujete politički angažnam jedne devojčice koja je već sa četrnaest i po godina osetila da mora da stane na stranu obespravljenih, pre svega da brani prava Crnaca. Iz ludnice je bežala tri puta iz zaključanih bolničkih odeljenja sa prozorima zakucanim rešetkama. Nakon trećeg bežanja je konačno puštena, upravo maja 1968! ’Baš na vreme’ rekla je Shebar! Puštena je zahvaljujući advokatu najpoznatije organizacije za građanska prava koju je kontaktirala tokom tog trećeg bekstva, ACLU (American Civil Liberties Union [2]). Historijskog meseca i godine, prepunog studenata na ulicama, postaje aktivna u pokretu protiv rata u Vijetnamu, sa grupama kao što Studenti za demokratsko društvo [3], i kasnije sa pokretom za prava za socijalnu pomoć nezaposlenih. Upisuje se na fakultet ali te famozne 1968. vrlo brzo shvata da je prava borba za promene kroz društvene pokrete i na ulici, a ne na univerzitetu, ispisuje se sa fakulteta i priključuje grupi The Resistence (’Otpor’) protiv rata u Vijetnamu.

2

1968: Shebar je prva s desne strane, najmlađa u grupi Komuna otpora (Ann Arbor, ’The Resistance commune’) [4]

Tih godina Shebar je oduševljena muzikom i političkim angažmanom Joan Baez i odlučuje da se preseli blizu nje. ’Moglo bi se reći da sam bila u nju zaljubljena’ (’I had a crush on her!’) kaže Shebar Windstone i zato odlučuje da napusti državu Mičigen gde je do tada živela te ode u Kaliforniju da bi bila blizu nje. Joan Baey je tada živela u komunu koju su zvali ’Planina borbe’ („Struggle Mountain“) koju je Joan Baez osnovala zajedno sa drugim aktivisktinjama i aktivistima koji su odbijali da idu u vojsku. [5]

Kalifornija je bila prepuna politički angažovanih mladih ljudi, i tada postaje aktivistkinja ’punog radnog vremena’ na Radio Pacifica radio-mreži, posebno na radio stanici KPFA u Berkley, koja je pokrivala progresivne političke teme od diskriminacija do umetnosti. Tih godina, pripremajući materijale za emisije o ličnostima i događajima kako ona kaže je ’završila tri fakulteta’! Na primer, samo da bi napravila intervju sa jednom ženom, smatrala je da je važno da pročita sve što je ta žena napisala pre tog intervjua.

Nakon što su SAD vojne trupe počele povlačenje iz Jugositočne Azije kada je prestanka prisline mobilizacije Shebar se okrenula feminističkim temama. Tih godina je intervjuisala Susan Sontag, Audre Lorde o knjizi Coal i ranijim radovima, i Charlotte Bunch, u tada famoznom kafiću Full Moon Coffee House u San Francisku. A pored njih i druge poznate kulturne radnice: Barbara Hammer, Judy Chicago, Kay Gardner, Barbara Grier, Marge Piercy, Tillie Olsen.

Shebar Windstone je odlazila na razne aktuelne političke događaje, snimala ih, montirala i emitovala, a paralelno je snimala zaboravljene radove lezbejki iz 19 veka.

Aktivizam na radio stanici je bila njena strast od 1969. do 1978. U to vreme, snimala je veče poezije radikalne lezbejke Judy Grahn, 1972, što je bilo presudno: ’Dok sam je pažljivo slušala da bih snimila, shvatila sam da sam lezbejka’. U ovoj poetskoj večeri, u montaži Shebar Windstone, bez ijedne svoje reči uvoda, Judy Grahn prvi put čita poeziju koja je kasnije štampana u knjizi She-Who [6] koja je ilustrovana crtežima 54 lezbejke, a jedna od njih je i Shebar Windstone. Veče je digitalizovano aprila 2016, tako da sada možemo čuti kako je Shebar emisiju završila pesmom ’Istorija lezbejstva’ [7]: Kako su došle na svet, / žene-koje-vole-žene / došle su tri po tri / i četiri po četiri / žene-koje-vole-žene / došle su deset po deset / i ponovo još deset po deset / sve dokle ih nije bilo / više nego što si mogla da ih izbrojiš.

Paralelno sa radio-aktivizmom Shebar Windstone je radila u alternativnim knjižarama. Jedna od njih je i poznata progresivna knjižara-kolektiv, osnovana 1971 u San Francisku za knjige koje su protiv rasizma, seksizma, homofobije, kapitalizma itd, Modern Times [8], koja još uvek postoji. Druga je ženska knjižara ICI /A Woman’s Place Bookstore [9] – kolektiv od 6 feministkinja zajedo sa Judy Grahn, koja je bila osnovana 1972. i zatvorena je destak godina kasnije. U to vreme u SAD je bilo preko sto ženskih knjižara, i jedna od zajedničkih tema je bila kako napraviti diverziju da to budu mesta samo-za-žene, jer pravno to nije bilo moguće. [10] Iz velike ljubavi prema knjigama u knjžarama je radila ili aktivistički ili u zamenu za knjige, i nikad nije uzela novac za taj rad.

3

Foto: ICI knjižara: 4 aktivistkinje lezbejke osnivačice knjižare koja je držala samo ženske knjige [11]

Shebar Windstone je sve vreme paralelno bila aktivna u pokretu za slobodu ‘mentalnih zatočenika’ i posebno grupe Žene protiv psihijatrijske zloupotrebe (WAPA – Women Against Psychiatric Assault) koje su bile deo Mreže protiv psihijatrijske zloupotrebe koja je još uvek aktivna [12]. Nekad su imale ulične proteste protiv elektrošoka ili je intervjuisala za radio bivše zatočenice psihijatrije, jednom je to bila žena koja je bila zatvorena u ludnicu jer je volela žene. U jednoj od emisija je ispričala svoju životnu priču zatočenice ludnice. Za tada famozne novine u pokretu protiv psihijatrije Madness Network News [13] napravila je bibliografiju tekstova o tzv ‘ludim ženama’, a u digitalnom obliku može da se nađe na netu [14]

4

Shebar Windstone: Pravo na sopstveni um/“THE RIGHT TO YOUR OWN MIND” [15]

Nakon ovog najburnijeg dela života Shebar Windstone 1978. odlazi u Njujork da uči jezike, prvo jidiš zatim francuski, nemački, pa španski, kako bi dosegla do radova žena koje još nisu bile prevedene. Jedne godine aplicira za studentsku stipendiju na Kolumbiji, polaže sve ispite na jezicima ali ne predaje krajnji rad i tako ne dobija diplomu, i ostaje verna svojoj buntovničkoj politici. Htela sam samo znanje a ne parče papira.

U Njujorku je radila kao asistentkinja u raznim firmama i knjižarama, kao i u najpoznatijoj organizaciji za pravnu podršku LGBT – Lambda Legal Defence and Education Fund [16]. U Njujorku je živela sa svojom partnericom u Bruklinu devet godina, u kraju poznatom između ostalog kao raju gde žive lezbejke: Park Slope – Dyke Slope.

Shebar Windstone je se od početka 2000. godine kako kaže ‘preselila u sajber-prostor’ i izmedju ostalog krenula da virtualno biva i u Beogradu. Pre svega Beograd je upoznala preko Joan Nestle čiji je web sajt [17] započela i održava ga sve do sada, i preko Žena u crnom iz Njujorka koje su krajem devedesetih dolazile na međunarodne skupove Ženska solidarnost protiv rata koje su organizovale Žene u crnom iz Beograda [18]. Tada se priključila grupi Žena u crnom u Njujorku, a isto tako i grupi feministkinja iz SAD koje su se povezivale sa feministkinjama iz Istočne Evrope: Mreži Istok-Zapad (Network of East-West Women) [19].

5

Woodstock 2015: protest Žena u crnom, Katja Rehm, Jane Toby, Shebar Windstone

Poslednjih desetak godina Shebar Windstone živi sa svojom mačkom Indi u gradiću Catskill, ‘to je mesto tik pored famoznog Vudstoka, u državi Njujork, koje je dobilo ime po macama, ima jednu glavnu ulicu u kojoj se sad već deset godina izlažu umetnički radovi figura šarenih maca’ [20]. U stanu ima oko 3,000 knjiga autorki i oko 100 prvih lezbejskih i feminističkih LP ploča. U međuvremenu je aktivna u pokretu za nezavisnost Tibeta koji je već decenijama pod vlašću Kine. Podržava trans pokret – te je par puta bila sa drugaricama u drag king show (na slici prva desno).

6

Shebar je trenutno e-mail aktivistkinja, na svoju inicijativu šalje mejlove svojim prijateljicama na dnevnoj bazi, o informacijama iz sveta koje se ne nalaze lako u meinstrim medijima.

Shebar je pored aktivizma spisateljica, piše kratke priče i poeziju, zatim radi crteže, a pored toga se bavi transkriptima intervjua, i radi bibliografije.

Tokom zadnjih 15 godina podržavala je Autonomni ženski centar [21] sa konstantnim email vestima i feminističkim knjigama. Par stvari je privuklo Beogradu, pre svega feministkinje i lezbejke koje su angažovane u anti ratnom pokretu. Shebar kaže: “Za mene su vaši feministički, anti-ratni, LGBTQ i pro-demokratski pokreti u Beogradu od najkreativnijih koje poznajem, inspirativni su, originalni, hrabri ― ukratko, to je za mene najuzbudljiviji aktivizam još od vremena sedamdesetih u San Francisku’.

Zapisala, septembar 2016: Lepa Mlađenović

(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_Summer
(2) ACLU je poslednjeg mesec dana u novostima jer je glumica Amber Heard tražila odštetu od nasilnog muža – poznatog glumca, pri razvodu u zamenu da ne govori da je bio nasilan, i pola te ogromne sume je dala ACLU sekciji za podršku ženama koje su preživele muško nasilje. Inače ACLU je jedna od najstarijih orgnizacija za ljudska prava u SAD, osnovana je od ‘politčkih idealista’ 1920 u odbranu prava na život bez nasilja, prava na izbor religije, prava na slobodu izražavanja itd, a u to vreme aktuelna su bila hapšenja svih sa ‘prokumunističkim idejama’ koje je ACLU zastupao svojim advokatima volonterima. https://www.aclu.org/
(3) https://en.wikipedia.org/wiki/Students_for_a_Democratic_Society
(4) „Student Activists: Free-Form Revolutionaries,“ by Charles Burck, Fortune magazine, special issue: American Youth: Its Outlook Is Changing the World, LXXIX: 1, January 1969. http://fortune.com/2011/10/16/student-activists-free-form-revolutionaries-fortune-1969/
(5) Aktivisti iz komune ‘Struggle Mountain’ su radili zajedno sa komunom ‘ The Land’, u Palo Alto u Kaliforniji, a obe su okupljali protivnike rata u Vijetnamu i posebno one koju su odbijali mobilizaciju za vojne trupe, koja je tada u SAD bila obavezna, https://theland.wikispaces.com/The+Resistance
(6) She-Who od Judy Grahn je štampana u prvom samo-ženskom kolektivu Woman’s Press Collective, 1977, a crtež Shebar Windstone se može videti u drugom izdanju knjige: Judy Grahn, She Who: a graphic book of poems with 54 images of women (Oakland, CA: Diana Press, 1977) na blogu:
http://lesbianseparatist.tumblr.com/post/67520065159/shebar-windstone-in-she-who-judy-grahn-1977
(7) Arhiva Radio Pacifica mreže : https://archive.org/details/pacifica_radio_archives-BC1144
(8) http://moderntimesbookstore.com/
(9) http://www.triviavoices.com/radical-lesbian-feminism-in-practice.html
(10) I.C.I. Information Center Incorporate – za cilj je imala da služi kao feministički centar za zajednicu. Osnivačice su bile prijateljice već nekoliko godina i radile za feminističke novine.
(11) Slika iz The Feminist Bookstore Movement: Lesbian Antiracism and Feminist Accountability, by Kristen Hogan (Durham, NC: Duke University Press, 2016). https://www.dukeupress.edu/the-feminist-bookstore-movement
(12) Network Against Psychiatric Assault (NAPA) http://networkagainstpsychiatricassault.org/
(13) http://www.madnessnetworknews.com/index.html
(14)https://books.google.hr/books?id=yX3IBAAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=hr#v=onepage&q&f=false
(15) Slika iz Occupy the Landscape ― A Walk for Human Rights from Woodstock to Catskill ― May 28, 2012,
photos by Ellen Davidson.
https://get.google.com/albumarchive/106906066409718302863/album/AF1QipPhyjn1lMxvkF4QmGutb1whQUW1fak0Za8-BtGr
(16) Lambda Legal Defence and Education Fund je najstarija organizacija za ostvarivanje punih gradjanskih prava i pravnu podršku lezbejki, gej, trans ljudi i ljudi HIV pozitivnih, osnovana je 1973 u Njujorku. www.lambdalegal.org
(17) http://www.joannestle.com/
(18) http://zeneucrnom.org/index.php?lang=sr
(19) Priča o NEWW: http://inch.com/~shebar/neww/neww1.htm i web: http://www.neww.eu/
[20] https://www.facebook.com/catnaroundcatskill/
(21) http://www.womenngo.org.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *