Poziv za učešće u fokus grupi na temu osećaja bezbednosti LGBTIQ populacije

Kategorija: Vesti / Datum: септембар 2, 2016

Centar - LGBTI zastava

Labris vas poziva na učešće u fokus grupi koja će se održati u našem prostoru, a koju sprovodi Centar za istraživanje javnih politika. Ova fokus grupa je deo istraživanja o osećajima bezbednosti pripadnika/ca LGBTIQ populacije i interakcije sa pripadnicima policije i Vojske, eventualnom radu u ovim institucijama, kao i viđenju procesa refomi u njima, kada su u pitanju ljudska prava i nediskriminacija. Grupa je otvorena za sve one koji osećaju pripadnost LGBTIQ populaciji, bilo da su aktivisti/kinje ili ne.

Centar za istraživanje javnih politika je 2011. godine sproveo projekat – malo istraživanje o percepcijima bezbednosti među pripadnicima LGBTIQ zajednice i njihovom gledanju na delovanje policije i vojske i domete reforme sektora bezbednosti. Tadašnja podrška LGBTIQ aktivistkinja i aktivista bila je veoma značajna i doprinela studiji – autorke Jelena Radoman i Marija Radoman. Više o tome, kao i objavljenu studiju možete pročitati na linkovima:

http://publicpolicy.rs

http://www.publicpolicy.rs/documents/7c1076128bd959d386a4f0f318f9c38fefbf2fa2.pdf

Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS podržalo je predlog da se nakon pet godina sagleda u kojoj meri je sektor bezbednosti prihvatio principe nediskriminacije u svom delovanju i da li/u čemu pripadnici LGBTIQ zajednice osećaju poboljšanje sopstvene bezbednosti i reformske pomake.

Predviđeno je da ova fokus grupa uključi između 8-10 učesnica/ka. Moderatorka će biti Jelena Radoman, vodeća autorka studije, a pored nje prisustvovaće Jelena Šapić, istraživačica Centra za istraživanje javnih politika. Učešće je anonimno, tj. imena neće biti navođena, osim sto se očekuje da učesnice/ci podele sa moderatorkom podatke kao što su godina rođenja, identitet, obrazovanje, zaposlenje. Podaci prikupljeni kroz fokus grupu biće korišćeni isključivo za potrebe istraživanja i neće biti dostupni trećim licima.

Rezultati istraživanja će biti objavljeni u vidu studije, koja će u draft verziji biti dostupna za vaše komentare. Studija će biti dostupna na Centrovom vebsajtu, očekujemo da će je OEBS štampati, a možda i prevesti na engleski.

Fokus grupa će se održati u sredu, 07.septembra 2016, od 17.00-19.00h. Obavezno je prijavljivanje učesnica i učesnika, te vas molimo da svoj dolazak najavite na mail labris@labris.org.rs , do utorka 06.septembra 2016.

Hvala unapred na pomoći i radujemo se viđenju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *